Een van de belangrijkste onderdelen van het leren om te snowboarden is de basispostitie. Hoe beter je basispositie is, hoe makkelijker je kunt gaan snowboarden.
Tip 1: Links of rechtsvoor
Een erg belangrijk onderdeel van het kunnen snowboarden is, welke voet heb je voor links of rechtsvoor. Als je vroeger geskateboard heb weet je het waarschijnlijk wel. Als je niet weet met welke voet je voor fijner vind boarden zijn er verschillende truukjes voor. Een van de truukje gaat als volgt. Ga met beide voeten naast elkaar staan, laat iemand jou een klein zetje in rug geven zodat je naar voren gaat stappen. De voet die je als eerst naar voren zet is waarschijnlijk de voet de het fijnste board als je die voor doet. Als je met je linkse been voor gaat staan dan sta je in de ‘regular’ positie, is je rechtse been voor, dan sta je in de ‘goofy’ positie.
Tip 2: Vallen
Met een verkeerde val kun je tijdens het snowboarden makkelijk een blessure of zelfs botten breken. Met skiën kun je beide benen onafhankelijk bewegen, met snowboarden zijn beide benen vast aan het snowboard, hierdoor kun je minder makkelijk een val opvangen. Hoe je ook valt, voorover of achterover, probeer altijd plat op je onderarmen te vallen, hierdoor verdeel je de impact van de val. Door dit te doen val je op je hele onderarm in plaats van enkel op je pols en is de kans op een polsbreuk vele malen minder. Laat jezelf ook niet altijd op je achterste vallen wanneer je de controle over je board verliest of als je voelt dat je te snel gaat, probeer je bocht langer door te maken om zo bergop te glijden en te stoppen.
Tip 3: Bochtjes maken en remmen
Bochten maken, het lijk makkelijk maar de eerste keren is dit vaak moeilijker dan je denkt. Als je eenmaal van een piste naar beneden gaat is het soms lastig om (voor het eerst) te remmen. Wat vaak gebeurd is dat beginners naar voren of achteren gaan leunen, dit is op zich niet verkeerd alleen moet dit wel op de voorkant van het board gebeuren en niet op het midden van het board. Het sturen en het maken van bochtjes doe je als volgt. Hou je armen horizontaal en glij een rechtdoor, wanneer je wil draaien, draai dan je schouders naar de kant waar je wilt gaan, zo zal je board vanzelf meedraaien.
Op het moment dat je snowboard verticaal en plat ten opzichte van de helling staat kantel je je gewicht naar de bergtop toe en draai je je schouders volledig door. Let op dat je steeds de kant van je snowboard dat naar het dal is gericht een beetje opheft zodat je hiermee niet in de sneeuw schept, hierdoor kan je namelijk tot een harde val komen.
Als je wilt stoppen doe je hetzelfde als een bocht nemen, alleen stop je met draaien op het moment dat je board dwars op de helling staat. Daarna licht over te hellen naar de bergkant kom je dwars op de helling te staan en schuif je naar beneden totdat je helemaal tot stilstand bent gekomen.
Tip 4: Uitrusting
Begin goed met een goede uitrusting dat bij jou past. Het lenen van spullen van vrienden, kennissen of familie is natuurlijk super aardig maar pas het goed. Snowboard schoenen die net te krap zitten of net te ruim zal erg tegenvallen als je hier een dag of meerdere dagen op wilt gaan snowboarden. Het zou tenslotte erg zonde zijn als je na een dag al blaren op je voeten hebt en de volgende dag al niet meer kan snowboarden. Lengte van een board heeft ook erg veel invloed op hoe een snowboard aanvoelt. Heb je een lang board ben je minder flexibel dan een korter board. Er zijn op internet meerdere soorten snowboard berekenen calculators te vinden die een inschatting kunnen geven over wat het beste, volgens hen, board voor jouw is.