Tijdens vakantieperiodes zijn er over het algemeen meer wintersporters aanwezig op de pistes. Hierdoor is er niet alleen in een verschil in het aantal wintersporters maar ook is er een groter verschil in vaardigheid, snelheid en kennis. De ene gaat erg snel de ander is erg voorzichtig en gaat langzamer etc. Om de piste veilig(er) te houden zijn er 10 piste-regels van de FIS. Wie de regels op een skipiste naleeft, loopt over het algemeen minder kans een ongeluk te krijgen.

Hou rekening met anderen wintersporters

Elke wintersporter moet zich gedragen. Dit houdt onder andere in dat hij of zij anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt, hou dus rekening met elkaar.

Kijk vooral wat er voor je gebeurd

Als elke wintersporter zich bezig houdt met wat er met name voor zich speelt kan hier op geanticipeerd worden om zo ongelukken te voorkomen.

Hou controle over je snelheid

Zeker als je een beginnend wintersporter bent kan het lastig zijn om gecontroleerd te skiën of te snowboarden.
Snelheid en stijl moeten aangepast zijn aan drukte op de piste, terrein-, sneeuw- en weersomstandigheden.

Het invoegen en inhalen

Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen. Elke skiër of boarder die je inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.

Iedere skiër of boarder die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen. Kijk overal om je heen of je anderen niet tot last bent als je (opeens) weer verder wilt gaan.

Anderen helpen bij een ongeluk

Bij een ongeluk is iedereen die daar aanwezig is verplicht om hulp te verlenen.
Zorg bijvoorbeeld dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt. Probeer er voor te zorgen dat het slachtoffer veilig is, zodat aankomende wintersporters het slachtoffert kunnen ontwijken.

Smalle plaatsen

Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Wanneer je gevallene bent, maak dan zo snel mogelijk de plaats weer vrij. Mocht je iemand zien die op een onoverzichtelijke plek ernstig ten val is gekomen, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen. Maak een ‘kruis’ met twee ski’s op de pistes en blijf bij de gevallen persoon.

Klimmen en dalen altijd langs de kant van de piste

Een klimmende skiër of snowboarder mag alleen de zijkant van een afdalingstraject gebruiken. Hetzelfde geldt voor een skiër of snowboarder die te voet afdaalt.

Hou je aan de verkeersborden

Elke wintersporter moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.
Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen. Het is (ook) voor je eigen veiligheid!

Legitimatie is verplicht om bij je te hebben

Iedere skiër of snowboarder, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij ongevallen zijn persoonsgegevens bekend maken.