In Duitsland moet je verplicht winterbanden onder je auto hebben bij bij winterse omstandigheden. Er zijn echter strengere regels voor winterbanden in Duitsland voor 2018. Alleen de banden met het sneeuwvlok symbool geldt vanaf 1 januari 2018 als winterbanden.

Vanaf 1 januari 2018 is het niet meer voldoende om met banden waar alleen de aanduiding M(modder)+S(sneeuw) op staat. De reden is dat een M+S band niet volgens een vastgelegde richtlijn is. Een sneeuwvlok symbool geeft aan dat het aan richtlijnen voor winterse omstandigheden voldoet. Een band met een sneeuwvlok symbool heeft een remtest ondergaan op sneeuw en voldoet onder de meest strenge winterse omstandigheden.

Overgangsregeling
Met deze nieuwe wetgeving betekent het niet dat je per 1 januari 2018 nieuwe winterbanden moet aanschaffen. Er geldt is hiervoor een overgangsregeling. Heb je aantoonbaar een band met een M+S symbool en die heb je gekocht voor 1 januari 2018, dan hoef je deze niet direct te gaan vervangen. Dit valt te controleren door middel van een DOT code op de band.

Boetes
Niet alleen de bestuurder van de auto kan bij verkeerd type band een boete krijgen, maar vanaf 1 januari 2018 is ook de eigenaar aansprakelijk. Als de eigenaar iemand toestemming hebt gegeven om in de auto te rijden en diegene rijdt met winterse omstandigheden op de verkeerde banden, kun je een boete verwachten. Let dus ook goed op als je jouw auto uitleent aan iemand die naar Duitsland rijdt.

Foto: Freepik.com