Aanschaf van een goede ski- of snowboardbril

aanschaffen-ski-bril-wintersport-1

Er zijn vele soorten ski- en snowboardbillen te koop, van hele goedkope tot erg dure varianten.
Wij hebben enkele tips waar een goede ski-snowboardbril aan zou moeten voldoen, zonder goede bescherming voor je ogen kan dit zorgen voor blijvende oogschade. De UV-straling kan in de bergen namelijk ruim 10x zo hoog zijn dan in Nederland. Naast dat de UV-straling vele malen hoger is kan er ook door te veel UV-straling sneeuwblindheid ontstaan. Sneeuwblindheid is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood van kleur worden en de oogleden opzwellen. Je kunt het zien dat de ogen verbrand zijn door de (felle) zon. Een goede ski- snowboardbril of zonnebril is erg belangrijk tijdens het wintersporten.

Een aantal tips voor het aanschaffen van een goede ski- of snowboardbril

– De ski- of snowboardbril moet 100% UV-bescherming geven, dit betekend dat bril de schadelijke UV-straling grotendeels zal tegenhouden. Dit wordt vaak op een stickertje beschreven, vaak wordt aangegeven als 100% UV of als UV400, dit betekend eigenlijk hetzelfde.

– De bril moet groot genoeg zijn en goed aansluiten op je gezicht om te voorkomen dat direct Uv-licht je ogen kan bereiken.

– De bril heeft een Europese CE-markering. Bij dit getal zit een cijfer tussen de 0 tot en 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer, de bescherming tegen verblinding. Voor wintersporters wordt een minimaal 3 vaak aanbevolen. Bij extra fel licht zoals op een gletsjer, geldt factor 4.

– De bril is gepolariseerd zodat (hinderlijke) schitteringen, zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw, geneutraliseerd wordt.

– De kleur van de glazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. Let op: de kleur heeft geen invloed op de Uv-bescherming.


Tips:

– Draag de bril niet alleen tijdens zonnige dagen, op bewolkte dagen is hij ook zeker nodig!
– Draag je dagelijks een bril dan kan het lastiger zijn voor het dragen van een ski of snowboardbril. Draag deze onder de bril of probeer (indien mogelijk) daglenzen uit. Met lenzen voorkom je condens op je bril.
– Let op of de bril een dubbele lens heeft, dit voorkomt namelijk condens in de bril.

Bekijk ook onderstaand filmpje van Kassa over (kinder)skibrillen